Zwanger van de tweede! Hoe bereid je je eerste kind hier op voor?

Zwanger van de tweede! Hoe bereid je je eerste kind hier op voor?
3 april 2018

Wanneer er een tweede kindje op komst is, heeft dat veel impact. Jullie hele gezinsdynamiek zal veranderen en het is handig om je eerste kindje hier goed op voor te bereiden. Wat gaat er gebeuren en wat betekent dat voor je eerste kindje? 

 

Vertel het je kindje zo snel mogelijk 

Het is belangrijk dat jouw kindje het weet voor je het aan anderen vertelt. Kinderen voelen veranderingen namelijk feilloos aan en je wil ze niet het gevoel geven dat je iets voor hen verbergt. Dus zorg ervoor dat je kindje bijtijds weet dat er een baby in mama’s buik groeit en dat hij of zij dus een broertje of zusje krijgt. 

 

Boekjes lezen

Er zijn heel veel leuke kinderboeken op de markt die je kindje op een speelse wijze voorbereiden op de komst van een nieuw gezinslid. Bijvoorbeeld: Wat zit er in je buik, mama? 

 

Laat hem of haar al een band opbouwen

Zelfs als je zwanger bent, kun je je kind al een band op laten bouwen met het broertje of zusje. Zo kun je samen liedjes zingen voor de baby in de buik, je kan je kindje laten voelen wanneer er getrappeld wordt van binnen en hem of haar tegen je buik laten praten. 

 

Betrek je kindje erbij 

Het is belangrijk, zowel tijdens de zwangerschap als erna, om je eerste kind te betrekken bij alles wat met de baby te maken heeft. Neem de toekomstige grote broer of zus mee naar de verloskundige als je onderzocht wordt, laat hem of haar naar het hartje luisteren en laat je kindje helpen keuzes te maken voor de baby. Misschien kunnen jullie alvast een knuffel uitzoeken en samen het kamertje inrichten. 

 

Weten versus begrijpen 

Dat je kindje weet dat er een broertje of zusje aan komt, betekent niet dat hij of zij ook écht begrijpt wat het inhoudt. Dit is uiteraard afhankelijk van de leeftijd. Maar een kindje tot 3 jaar oud, zal het niet direct snappen. Probeer gedurende de zwangerschap uit te leggen wat er straks gaat gebeuren. Zeg bijvoorbeeld dat er een klein kindje in mama groeit, wat straks ook bij jullie komt wonen. Leg uit waar je kindje straks allemaal mee mag helpen en misschien kun je een vergelijking maken met een ander kindje in jullie omgeving dat al een broertje of zusje heeft. 

 

Cadeautje 

Wanneer je gaat bevallen, zorg dan dat je een cadeautje klaar hebt liggen voor je eerste kind. Beval je in het ziekenhuis en ben je van plan om je eerste kind daar heen te laten komen voor de eerste ontmoeting, neem het cadeau dan mee. Geef het bij de eerste ontmoeting en zeg dat het nieuwe broertje/zusje een cadeautje meegenomen heeft. Op die manier zorgt de eerste bewustwording meteen voor een positief gevoel en is de kans dat je kindje zich achtergesteld voelt, niet zo groot. 

 

Geef taken 

Wanneer jullie tweede kindje er is, geef je eerste kind dan wat taken. Laat hem of haar luiers en billendoekjes aangeven, helpen met de fles geven, toestoppen in bed of een slaapliedje zingen. Blijf er uit voorzorg wel altijd bij. Op het moment dat je kind er nauw bij betrokken wordt, heeft hij of zij niet zoveel reden om zich jaloers te gaan gedragen.

 

Doe iets met je eerste kindje alleen 

Probeer na de eerste weken een moment te vinden waarop je samen iets leuks doet. Het kan heel prettig zijn om te weten dat er ook momenten zijn waarop alle aandacht voor hem of haar is. Uiteraard kan je partner dit in de eerste weken ook al doen, door bijvoorbeeld even samen naar de speeltuin te gaan. Die kleine momenten zijn voor je